شایعترین حادثه کار بین کارگران ساختمانی چیست؟
هم اکنون ۷۰ درصد از حوادث ناشی از کار که در پروژههای ساختمانی اتفاق میافتد مربوط به سقوط از ارتفاع است که بخش عمدهای از آن مربوط به کارگران «آرماتور بند» و «قالب بند» است که متاسفانه درصد زیادی از آن منجر به مرگ و میر نیروی کار میشود.
برپا کردن داربست، دارای شرایط و دستورالعمل های خاص خود می باشد. شرایط و دستورالعمل ها، شامل شرایط تجهیزات داربست بند،شرایط پرسنل و دستورالعمل ایمنی خاص داربست بند می باشد. كه با رعایت این اصول علاوه بر برپا نمودن یك داربست مناسب، ایمنی اپراتور داربست بند و کارگرانی كه برروی داریست کار می کنند به طور كامل برقرار می شود.
نیروی انسانی
افراد داربست بند باید از نظر جسمانی و روانی دارای سلامتی كامل باشند. با انجام معاینات قبل از استخدام و دوره ای می توان از این امر اطمینان حاصل نمود:
تحلیل حادثه
به طور کلی از 15 تا 20 درصد آسیب های ناشی از داربست مربوط به نصب و جمع کردن داربست است. در این زمینه معمول ترین مسئله فراهم نمودن سکوی کاری مناسب برای کارگر در موقع نصب و برپایی داربست است. مسئله بعدی شامل اجزای داربست نظیر اتصالات می باشد. این نقص موجب عدم ثبات داربست یا بی ثباتی داربست می شود، شاید این نقص موجب واژگونی یا فروریختن داربست نشود اما منجر به آن می شود که داربست نوسان و حرکت پیدا کند. این بیشتر زمانی رخ می دهد که فقط یک یا دو تخته روی سکوی کار باشد یا اینکه میله های حفاظتی وجود نداشته باشند و در طی نصب و برداشت داربست این مسئله عادی است.
برای پیشگیری از خطر ریزش و سقوط داربست حتما از متریال مناسب استفاده نمایید. مهار Brace را بکار ببرید و لولههای داربست را محکم و خوب ببندید. محل استقرار داربست باید سفت و محکم باشد. داربست باید به سازه اصلی (ساختمان، استراکچر و..) بسته شود.
Brace لولههای مهاری هستند که به صورت اریب وضربدری بسته میشوند و ساختمان داربست را محکم نگه میدارند.
مواردی که در کار با داربست باید به آنها توجه کرد
داربست بایستی توسط فرد ماهر و مجرب برپا و مرتب بازدید شود.
کمربند ایمنی
نکته: استفاده از safety belt منسوخ شده زیرا در هنگام سقوط افراد ضربه شدیدی به کمر وارد میکند که میتواند موجب آسیب شدید به نخاع و کمر شود. استفاده از full body harness توصیه میشود چون از چند جهت بدن را در برمیگیرد (ران پا، کمر، سینه وشانه) و فشار وارده به بدن در چند نقطه پخش میشود که این خود از شدت عوارض میکاهد.
بالا رفتن و پایین آمدن از داربست
تقریباٌ 15 درصد آسیب های ناشی از داربست زمانی رخ می دهد که کارگران در حال بالا رفتن و پایین آمدن از داربست هستند. بالا رفتن و پایین آمدن از چهارچوب داربست یک امر شایع است اما پیامد ناخوشایند آن آسیب های فراوان و مرگ و میر است. بالا رفتن و پایین آمدن از تیرک های مهار داربست علل بعدی حوادث می باشد. برای غلبه بر این مسئله باید نردبان های مناسبی فراهم کرد.
فاصله بین پله ها 25- 30 سانتیمتر بوده و عرض ورودی پلهها بین 60- 120 سانتیمتر میباشد.
عدم تخته پوشی
بخشهای اضافی الوارها که از سکوی کاری و میله های عرضی حمایتی خارج شده اند ،باید توسط حفاظهای مناسب ،به گونه ای از سکوی کاری جدا شوند که امکان رفتن افراد بر روی آنها نباشد.مسئله مهم دیگر طول تخته های خارج از جایگاه است که هر الوار نباید بیشتر از 45 سانتی متر از میله های عرضی حمایتی زیرین خارج شود (کمتر از این مقدار موقعی که کارگر روی بخش آویزان ایستاده است، سبب می شود که تخته به سمت بالا بیاید و واژگون شود. و اگر طول آن کمتر از 45 سانتی متر باشد منجر به لغزش و سر خوردن تخته روی تکیه گاه می شود.)
موارد مهم در داربستبندی
فونداسیون داربست
زمین زیر داربست باید مقاومت کافی داشته باشد و خاک آن نیز باید كوبیده شده باشد.
از BASE&SOLE PLATE برای زیر داربست استفاده شود.
اتیكت
برای این که کاربر بداند که داربست از لحاظ ایمنی مورد تایید است یا خیر، از اتیكت استفاده میشود.
اگر داربست از لحاظ ایمنی مورد تایید نباشد اتیكت قرمز نصب میشود. کار کردن روی داربستی که اتیكت قرمز دارد مجاز نیست. بهتر است ابتدای محل ورود داربستی که اتیكت قرمز دارد با نوار خطر بسته شود.
حادثه کار سقوط از ارتفاع داربست بند
تعداد نظرات : 0
ثبت نظر
داربستان